Dick is boos in het uur van de Wolf

Striptekenaar Dick Matena is op 13 november te zien in het programma Het uur van de Wolf. Onder de titel Dick is boos, maakte Hans Polak een mooie documentaire over deze veelzijdige stripmaker, die vorig jaar zeventig werd en die nog dit jaar de titel Cultureel erfgoeddrager kreeg.

Striptekenaar Dick Matena verwierf faam met zijn getekende versie van Reves De Avonden. Hij had toen al jaren bij de Toonder Studio’s gewerkt aan onder andere Bommel en Tom Poes, getekend voor Eppo en controversieel vrij werk gemaakt als De Prediker. Een kunstenaar wil hij niet genoemd worden, maar strips worden tot zijn verdriet in Nederland nauwelijks serieus genomen. In Dick is boos beschouwt Hans Polak deze compromisloze, conflictueuze en getormenteerde tekenaar en zijn bewogen leven.

Matena is bezeten van zijn vak, maar zet hem niet aan een signeertafeltje naast collega’s, zelfs niet als het vrienden zijn. Nu hij de zeventig is gepasseerd, gaat zijn gezondheid tegenwerken. Een hartinfarct heeft hem op achterstand gezet. Stoppen is echter geen optie, want er moet brood op de plank komen en er is nog veel te tekenen.

Met zijn vrouw Nelleke werkt hij aan kinderboeken en na de romans Kort Amerikaans, Kaas, en Kees de Jongen is hij nu bezig met de ‘verstripping’ van Turks Fruit. Zijn uitgever ziet een persoonlijk boek over zijn infarct ook wel zitten. Commercieel is hij niet handig, geldzorgen zijn er altijd, maar aan erkenning geen gebrek: ‘Ik voel me niet miskend, het vak wordt miskend.’ Toch nog iets om boos over te zijn.

Wij kunnen deze documentaire van harte aanbevelen.

Donderdag 13 november 2014 om 23.00 uur op NPO 2. Meer informatie op:  www.ntr.nl/hetuurvandewolf

Berichten gemaakt 5329

Eén gedachte over “Dick is boos in het uur van de Wolf

  1. Strips worden in ons post-protestants-christelijke polderlandje inderdaad niet erg serieus genomen. Oude reflexen, denk ik. Nederlanders hebben nog steeds vooral iets met “het woord”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven