De Academica Literatuurprijs 2013: stemmen op het beste fictiedebuut

In september wordt bekendgemaakt wie dit jaar de Academica Literatuurprijs in de wacht sleept. De winnaar  mag 10.000 euro in ontvangst nemen. Topauteurs als Erik Menkveld en Peter Buwalda gingen de winnaar van 2013 voor.

Een vakjury heeft bepaald welke Nederlandse en Vlaamse fictiedebuten kans maken op de prijs. Jij kunt nu bepalen wie er naar huis gaat als winnaar door een gemotiveerde beoordeling in te sturen. Maar op wie kun je stemmen? De Boekenkrant zet de genomineerden voor je op een rijtje.

Christophe van Gerrewey – Op de hoogte

christophevangerreweyChristophe Van Gerreway (1982) verdiende zijn sporen als oorspronkelijk en veelzijdig denker. Hij ontving eerder de essayprijs van Filosofie Magazine en de Prijs voor Jonge Kunstkritiek. Zijn korte verhalen werden gepubliceerd in bloemlezingen Print is dead (2009) en 20 onder 40 (2011).

In zijn debuutroman Op de hoogte ontwaakt een man in het huis van vrienden die op vakantie zijn. In gezelschap van hun kat denkt hij terug aan de vorige zomer en de vrouw die toen bij hem was. Hij besluit een brief aan haar te schrijven over recente gebeurtenissen en de dingen die ze samen meemaakten – totdat zijn geliefde zijn stem verdringt en al zijn mankementen bloot legt.

Hanneke Hendrix – De verjaardagen

hanneke hendrixHanneke Hendrix (1980) is schrijfster en hoorspelmaker. Ze schreef onder andere voor Literair Productiehuis de Wintertuin, Passionate Magazine, Lowlands en BNN.

De verjaardagen draait om buitenbeentjes Boris en Lies. Wanneer de ouders van Boris hem een geheim vertellen dat alles verandert, is hij boos op de rest van de wereld – met als enige uitzondering zijn buurmeisje Lies. Zij lijdt aan een huidaandoening die lichamelijk contact onmogelijk maakt.

De verjaardagen werd ook genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs 2013.

Shira Keller – M.

shira kellerShira Keller (1985) studeerde in 2008 af aan de Toneelacademie Maastricht als theatermaker en besloot zich daarna aan het schrijven te wijden.

In 2012 verscheen haar debuutroman M. Wanneer Leah Rosenberg op aandringen van haar galeriehoudster aan een zelfportret werkt, wordt ze geconfronteerd met haar jeugd – en boven alles met de verhouding die ze op haar vijftiende had met haar docent Klassieke Talen. Vijfentwintig jaar nadat hun samenzijn dramatisch ten einde komt, vraagt Leah zich af of hun hartstocht daadwerkelijk bestaan heeft, of dat alles een illusie was.

Op 30 juni is Shira Keller te gast tijdens GRNVLD Sociëteit Literair op Kasteel Groeneveld te Baarn.

Stemmen voor de Academica Literatuurprijs is nog mogelijk tot augustus. Kijk voor meer informatie op www.academicaliteratuurprijs.nl.

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven