Vreet de crisis ook aan je bankrekening? Of wil je dromen verwezenlijken en heb je daarvoor net dat financiële extraatje nodig? Meer met minder, het kan. Daarvoor hoef je niet aan levenskwaliteit in te boeten. Ervaringsdeskundige Saskia Scheerlinck verruilde haar carrière voor het gezinsleven zonder daarom de eindjes moeizaam aan elkaar te moeten knopen. Met de Crisis survivalgids gidst ze jou door een goedkoper én gelukkiger jaar.
Maak je je ook wel eens de bedenking dat gezinnen kleiner worden, maar huizen en auto’s groter? Dat we steeds meer luxe nastreven, maar tevens meer dan ooit depressies kennen? Saskia Scheerlinck is het evenmin ontgaan. Zij maakte de afweging en gaf haar drukke job op om thuis te blijven. Rust kun je niet kopen. Alternatieven om geld en tijd te sparen zijn er zat. Elke maand pakt ze een aspect aan waarop je kunt besparen, zoals eten, kledij, mobiliteit en vakantie. Honderden eenvoudige weetjes, checklists en voorbeelden die uit het leven gegrepen zijn. Saskia nam haar eigen levensstijl onder de loep, lijstte alle uitgaven op en maakte de optelsom. Per maand spaarde ze maar liefst 400 euro uit door anders en daarom niet soberder te gaan leven. ‘We maken onszelf afhankelijk van spullen en moeten werken om ze te betalen. De oplossing is om eenvoudiger te gaan leven.’ Downsizen blijft bovendien geen optie, maar wordt – zeker op de termijn – een noodzaak. Niets garandeert dat het er beter op zal worden. Mogelijks zullen onze kinderen het met minder moeten stellen, gezien de jeugdwerkloosheid et cetera. ‘Is het niet onze plicht hen een beetje te laten wennen aan een lagere levensstandaard, hen de waarde van geld te leren kennen en te laten zien dat ze ook gelukkig kunnen zijn met minder materiële dingen?’, aldus Saskia.
[quote]Per maand spaarde ze 400 euro uit door anders, maar niet soberder, te gaan leven.[/quote]
‘Consuminderen’ vergt een mentaliteitsverandering: loskomen van materialisme, nadenken over autogebruik, een weekmenu in plaats van dagelijks uit lunchen gaan… Alle beetjes helpen. Een interessante oefening die kunst baart én geld spaart. Bewust omgaan met je budget, levensstijl en tijd creëert zelfs zielsrust. Declutteren (‘ontrommelen’) van je huis staat gelijk aan het ontrommelen van je geest. Declutter je agenda en bedenk wat je belangrijk vindt in het leven. Gevolg: minder verplichtingen en meer ruimte voor jezelf. In een vlotte, aangename taal doet Saskia haar verhaal. Je bedenkt wel eens dat ze gemakkelijk praten heeft als huisvrouw die alle tijd heeft alsook een goed verdienende man en een dochter die (nog) tevreden is met kledij van de rommelmarkt en op wandelafstand van de school woont. Haar wederwoord: waarom zou je het zelf niet kunnen? Het laatste hoofdstuk, ‘December: jij’, vat het helemaal. Het begint bij Saskia’s bewuste keuze versus het onbegrip waartegen ze opbokste en trekt daarmee het debat op gang. Waarom is thuisblijven een taboe geworden in een systeem van almaar meer werken en verdienen, maar ook almaar meer burn-outs? Moeten werkgevers flexibele uren en telewerk promoten en dient de overheid dit te ondersteunen?
Dat haar verhaal persoonlijk is, maar evengoed universeel kan zijn, bewijst de bijhorende website crisissurvivalgids.be. Daar wil ze haar initiatief aftoetsen met lezers, dus werd een oproep gelanceerd om de uitdaging aan te gaan. Zo brengt een man een maand lang verslag uit van zijn kledingtest. Met resultaat. Wie zich de moeite troost, zal dus beloond worden. Nu is het aan jou!
Boekgegevens
Saskia Scheerlinck, De crisis survivalgids, Uitgeverij Manteau, ISBN 978 90 223 2884 2 (€ 19,99)
Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2014.