Brieven van een ‘ingesneeuwde’ Bordewijk te koop

In 1965 overleed de schrijver F. Bordewijk in zijn woonplaats Den Haag. Nu, vijftig jaar later, organiseert het Bordewijk Genootschap een speciaal Bordewijk-festival in diezelfde stad. Niet alleen heeft het genootschap hedendaagse schrijvers als Bart Chabot en Gustaaf Peek opgetrommeld, ook gaan er voor de gelegenheid brieven van de prozaïst Bordewijk in de verkoop.

Het gaat om vroege exemplaren van zijn romans, bijzondere uitgaves en privébriefwisselingen. Ook de eerste drukken van Bordewijks klassiekers Bint en Karakter zitten ertussen. Het kan werkelijk niet op. Het initiatief komt van antiquariaat Fokas Holthuis, dat de verkoop in een speciale nieuwsbrief aankondigt. Het antiquariaat weet de brieven goed te aan te prijzen, want de citaten die zij in hun nieuwsbrief geven zijn om te smullen.

Zo bleek spelling een van Bordewijks favoriete gespreksonderwerpen. In een van zijn brieven reflecteert hij hierop: ‘Mijn spelling pas ik aan aan het nieuwste zoals de Woordenlijst dit toestaat. Zo kan men b.v. collectie schrijven, maar ook kollektie’. Over collega-schrijver Johan Gram (1833-1914) merkt hij minzaam en ironisch op: ‘[hij] was een gekompliceerde figuur, want hij schreef ‘s-Gravenhage soms met en soms zonder koppelteken in de tekst’.

Ferdinand Bordewijk werd in 1884 geboren in Amsterdam. Van beroep was hij advocaat, maar hij legde zich al snel toe op het schrijven. De auteur wordt nog steeds gewaardeerd om zijn proza. Dat de inmiddels canonieke auteur in zijn eigen tijd nog niet zo geliefd was, of ten minste bescheiden, blijkt ook uit de brieven. Verwonderd merkt hij op dat de vraag naar zijn werk toeneemt: ‘speciaal naar min of meer korte verhalen. Of dit een “vlaag” is weet ik niet, maar ik poog een (winter)voorraadje aan te leggen’.

Het gaat in Bordewijks brieven niet alleen over verheven zaken. Soms spreekt hij over het weer. In een van zijn brieven merkt hij terzijde op: ‘En verder ben ik voor ‘t moment half ingesneeuwd, voor de rest ingevroren’.

De prijs voor de uitgaves en nadere informatie is te vinden op de website van Fokas Holthuis. Het Bordewijk-festival zal plaatsvinden op 12 en 13 september in Theater aan het Spui.

Bronnen: tzum.info, fokas.nl

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven