BESPREKING – ‘Ze’s hielteganse opgetalluurd’

Wist je dat er ondergrondse gangen lopen onder het Sint-Baafsplein? Bezocht je al het nostalgische Prinsenhof? At je al Gensche mokskes? Hoorde je al van graffitikunstenaar ROA? Weet je wat “Ze’s hielteganse opgetalluurd” betekent?
(Her)ontdek Gent in De 5 leukste plekken aan het water en 49 andere lijstjes over Gent: vijftig lijstjes van 4 tot 13 puntjes, toegelicht in enkele regels met het nummer van de wijk en de kleur van de categorie. Het groene boekje schotelt allerlei doetips voor, van exotische restaurants over boetieks tot bed and breakfasts. Het richt zich tot een breed publiek: de beste frietkotten en de lekkerste sterrenrestaurants, de hipste dansvloeren en leukste kinderwinkels. De gids bevat eveneens leuke weetjes, waaronder de markantste feiten over het Gravensteen, de grootste werkgevers en de hoofdpunten in de Gentse geschiedenis.
Saskia Videler, die sinds vijf jaar in Gent woont, is als ‘inwijkeling’ goed geplaatst om onbevooroordeeld naar de stad te kijken, maar evengoed genoeg thuis om insidertips te verschaffen. “Het gidst de citytripper door de stad, maar ook de local vindt er zijn gading in. Aan platgetreden paden en tourist traps wilde ik geen aandacht schenken”, vertelt ze. Nochtans maakte ze een eerder traditionele selectie. Zo liggen de belangrijkste theaters en interessantste musea voor de hand en worden Fnac en De Slegte getipt als inspirerende boekhandels. Wel somt ze adresjes op buiten Gent-centrum, ondermeer in Sint-Amandsberg en Ledeberg (zie: de belangrijkste plekken uit de film Aanrijding in Moscou).
Prettig is dat hier en daar ruimte werd vrijgelaten om het lijstje aan te vullen of nieuwe lijstjes toe te voegen. Het mist echter beeldmateriaal en een gedetailleerde kaart of plaatsbeschrijving. De 5 leukste plekken… is origineel, maar kan niet als volwaardige toeristische gids beschouwd worden. Toch is het een verrassende samenstelling om Gent vanuit een andere hoek te bekijken. Aan u om de Arteveldestad te (her)ontdekken.
Saskia Videler, De 5 leukste plekken aan het water en 49 andere lijstjes over Gent, Uitgeverij Luster, ISBN 978 94 605 8029 1 (€ 9,95)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven